Masa marcepanowo- śliwkowa:
150g śliwek kalifornijskich
2 łyżki np. rumu ( ja dałam jacka danielsa miodowego) lub soku jabłkowego
100g masy marcepanowej ( jeśli nie masz możliwości kupić to możesz użyć takiej, ale dobrze pokruszonej)
50g cukru pudru
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki umieścić w malakserze i zmiksować na gładką masę.
Powidła śliwkowe do posmarowania płatów piernikowych.
Wierzch:
kilka śliwek kalifornijskich
70ml śmietany kremówki
70g czekolady gorzkiej w kawałkach
Sposób przygotowania:
Zagotuj śmietankę i zdejmij z palnika. Wlej ją do miski i dodaj połamaną czekoladę. Wszystko wymieszaj, aż uzyskasz gładką czekoladową masę.
Złożenie ciasta:
Dwa płaty piernika od strony przecięcia, posmaruj cienką warstwą powideł śliwkowych.
Na jednym z płatów, posmarowanym powidłami delikatnie rozsmarowujemy masę marcepanowo- śliwkową, przykrywamy to kolejnym płatem (powidłami do masy), układamy śliwki i polewamy masą czekoladową. Wkładamy do lodówki.
150g śliwek kalifornijskich
2 łyżki np. rumu ( ja dałam jacka danielsa miodowego) lub soku jabłkowego
100g masy marcepanowej ( jeśli nie masz możliwości kupić to możesz użyć takiej, ale dobrze pokruszonej)
50g cukru pudru
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki umieścić w malakserze i zmiksować na gładką masę.
Powidła śliwkowe do posmarowania płatów piernikowych.
Wierzch:
kilka śliwek kalifornijskich
70ml śmietany kremówki
70g czekolady gorzkiej w kawałkach
Sposób przygotowania:
Zagotuj śmietankę i zdejmij z palnika. Wlej ją do miski i dodaj połamaną czekoladę. Wszystko wymieszaj, aż uzyskasz gładką czekoladową masę.
Złożenie ciasta:
Dwa płaty piernika od strony przecięcia, posmaruj cienką warstwą powideł śliwkowych.
Na jednym z płatów, posmarowanym powidłami delikatnie rozsmarowujemy masę marcepanowo- śliwkową, przykrywamy to kolejnym płatem (powidłami do masy), układamy śliwki i polewamy masą czekoladową. Wkładamy do lodówki.