Forma kwadratowa: 18cm x 18cm
Piernik: (składniki w temp pokojowej)
1 jajko
1/2 szklanki drobnego cukru
1/2 szklanki miodu
60g masła, roztopionego i przestudzonego
1,5 szklanki mąki pszennej
1/3 szklanki kakao
1 łyżeczka sody
1/2 szklanki kefiru lub maślanki
szczypta soli
1,5 łyżeczki przyprawy do piernika
Sposób przygotowania:
Nastaw piekarnik na 170°C.
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
Mąkę pszenną, kakao, sodę oczyszczoną, przyprawę do piernika, sól przesiej i odłóż.
Mikserem ubij 1 jajko i cukier. Masa powinna potroić objętość. Wlej małym strumieniem miód, ale nie zaprzestawaj ubijania. Teraz wlej przestudzone masło. Dalej ubijaj przez około minutę. Następnie dodaj składniki suche, maślankę i wymieszaj wszystko rózgą kuchenną.
Masę wylej na przygotowaną uprzednio blaszkę i piecz około 40 minut, lub do wyciągnięcia suchego patyczka.
Po upieczeniu i wystudzeniu piernika, podziel go na dwa płaty.
Piernik: (składniki w temp pokojowej)
1 jajko
1/2 szklanki drobnego cukru
1/2 szklanki miodu
60g masła, roztopionego i przestudzonego
1,5 szklanki mąki pszennej
1/3 szklanki kakao
1 łyżeczka sody
1/2 szklanki kefiru lub maślanki
szczypta soli
1,5 łyżeczki przyprawy do piernika
Sposób przygotowania:
Nastaw piekarnik na 170°C.
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
Mąkę pszenną, kakao, sodę oczyszczoną, przyprawę do piernika, sól przesiej i odłóż.
Mikserem ubij 1 jajko i cukier. Masa powinna potroić objętość. Wlej małym strumieniem miód, ale nie zaprzestawaj ubijania. Teraz wlej przestudzone masło. Dalej ubijaj przez około minutę. Następnie dodaj składniki suche, maślankę i wymieszaj wszystko rózgą kuchenną.
Masę wylej na przygotowaną uprzednio blaszkę i piecz około 40 minut, lub do wyciągnięcia suchego patyczka.
Po upieczeniu i wystudzeniu piernika, podziel go na dwa płaty.