Ciasto:
Piekarnik nagrzać na 180 stopni.
Mąkę wymieszać z proszkiem, sodą oraz przyprawami.
Jajka utrzeć z cukrem na jasną i puszystą pianę, a następnie małymi porcjami wlać olej, wymieszać.
Dodać startą marchewkę, wsypać posiekane orzechy, startą skórkę z pomarańczy i ponownie wymieszać (tylko do połączenia się składników).
Na koniec przesiać mieszankę z mąki i przypraw i całość dokładnie wymieszać- również tylko do połączenia się składników.
Okrągłą formę (ja użyłam 24cm) wyłożyć papierem do pieczenia (tylko spód), a boki natłuścić i oprószyć mąką.
Wylać masę i piec około 30 minut, a najlepiej do suchego patyczka.
Dodatkowo:
Kremówkę ubić razem z cukrem i wyłożyć na ostudzone ciasto.
Orzechy podprażyć na suchej patelni, drobno posiekać, 'oblepić' krawędź ciasta, a środek oprószyć cynamonem.
Smacznego! :)
- Przepisy
0 komentarzy
Ciasto marchewkowe - obłędnie pachnie aromatycznymi przyprawami [PRZEPIS]
Brak komentarzy dla tego artykułu.