Przygotowujemy nadzienie jabłkowe. W dużym rondlu lub garnku roztapiamy masło, dodajemy przyprawę: cynamon, gałkę muszkatołową, goździki, skórkę cytrynową, cukier puder. Mieszamy składniki. Dodajemy pokrojone jabłka. Dusimy mieszając co jakiś czas. Jabłka powinny być miękkie lecz nie rozpadać się. Dusimy ok. 12 min. Rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną z sherry, dodajemy do jabłek. Dusimy jabłka 2 min. Wyłączamy i odstawiamy do przestudzenia.
Przygotowujemy ciasto: do malaksera dodajemy mąkę, cukier, pokrojone masło, marcepan, jajka, cynamon, proszek do pieczenia, ekstrakt migdałowy, sok z cytryny. Wszystko zmiksować. Powstanie jednolita, dość lepiąca masa. Formujemy w kulę, zawijamy w folie spożywczą . Schładzamy w lodowce ok. 30 min. Dzielimy ciasto na dwie części: jedną większą cześć 2/3, drugą mniejszą 1/3.
Tortownicę o średnicy 22-23 cm. wysmarować masłem. Rozwałkować 2/3 ciasta i wypełnić nim dno i boki tortownicy ok. 6 cm. wysokości. Posypać dno ciasta bułką tartą. Wyłożyć jeszcze ciepłe jabłka. Rozwałkować pozostałą 1/3 cześć ciasta, wyłożyć na wierzch. Zlepić wierzch ciasta i boki miedzy sobą. Na środku ciasta zrobić nacięcie. Piekarnik rozgr. do 180C piec ok. 50 min. Ciasto powinno całkowicie wystygnąć i dobrze stężeć zanim zdejmiemy obręcz.
Smacznego.