~Składniki na ciasto marcepanowe~
- 3 szklanki mąki pszennej
- 220 gr zimnego masła, pokrojonego w małą kostkę
- 90 gr masy marcepanowej, startej na tarce lub drobno pokrojonej
- 1 duże jajko
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- Dodatkowo: ok. 1 łyżki bułki tartej
~Nadzienie jabłkowe~
- 1,5 kg obranych i pokrojonych w plasterki jabłek
- 50 gr masła
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanka cukru pudru
- 4 łyżki sherry lub likieru owocowego
- 1,5 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki zmielonych goździków
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- skorka otarta z jednej cytryny