Ciecierzycę należy namoczyć w dużej ilości wody na ok. 12 godzin. do napęcznienia. Przepłukujemy ciecierzycę pod bieżąca wodą i przekładamy na sito. Ciecierzycę wykładamy do robota kuchennego i miksujemy aby otrzymać konsystencje kruszonki. Wykładamy ciecierzycę do miseczki. Wszystkie składniki razem z przyprawami miksujemy, dodajemy ponownie kruszonkę i dokładnie łączymy składniki w mikserze.
Formujemy z masy kulki wielkości piłeczek do golfa. Przekładamy na tace, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na ok. 30 min. Rozgrzewamy na patelni olej, wlewamy warstwę ok. 3 cm. Kiedy olej odpowiednio się rozgrzeje dodajemy falafeli. Smażąc w kilku turach. Smażymy ok. 5 min. przewracając w czasie smażenia, do złotobrązowego koloru. Usmażone kulki wykładamy na papierowy ręcznik, odsączając z nadmiaru oleju.
~Składniki na sos tahini~
- 4 łyżki jogurtu greckiego
- 2 łyżki pasty sezamowej tahini
- 4 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki płynnego miodu
Wszystkie składniki sosu wymieszać do otrzymania gładkiej konsystencji. Ewentualnie doprawić solą, pieprzem.
Falafel podawać razem z sosem tahini.
Smacznego.