~Składniki na masę serową~
- 250 gr twarogu sernikowego zmielonego
- 250 gr jogurtu naturalnego typu greckiego
- 250 gr śmietanki kokosowej
- 70 gr cukru pudru
- 20 gr żelatyny w proszku
- 70 ml wrzącej wody
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Rozpuścić żelatynę w gorącej wodzie. Przestudzić.
Twaróg, jogurt i śmietankę kokosową miksujemy do otrzymania gładkiej masy. Dodajemy cukier puder ciągle miksując. Przestudzoną żelatynę dodajemy do mady serowej i jeszcze krótko miksujemy. Masę serową przelewamy na spód biszkoptowy. Odstawiamy do lodówki, do całkowitego stężenia.
~Składniki na mus z jagód leśnych~
- 400 gr jagód leśnych mrożonych ( maliny, jarzyny, czarna jagoda )
- 100 ml jabłkowego soku
- 80 gr cukru trzcinowego
- 10 gr żelatyny
- 100 gr borówek amerykańskich
Rozmrożone owoce zmiksować. Przetrzeć przez sito. Dodać sok jabłkowy, cukier. Składniki przelać do garnka, zagotować. Żelatynę wymieszać z wodą, jeżeli tego potrzebuje ( uważnie czytać stosowanie na opakowaniu). Dodać do pure z owoców żelatynę, mieszać do rozpuszczenia się. Przestudzony mus wymieszać z borówkami amerykańskimi. Wyłożyc mus na stężoną warstwę serową i ponownie włożyć do stężenia. Najlepiej na noc.
Smacznego.