~Składniki na biszkopt~
- 1 jajko
- 3 żółtka
- 75 gr cukru
- 50 gr mąki pszennej
- 50 gr mąki ziemniaczanej
- 50 gr masła roztopionego
Jajka powinny być w temp. pokojowej. Tortownicę o średnicy. 22cm. wysmarować masłem i oprószyć mąką. W misie miksera ubić jajko z cukrem na wysokich obrotach do puszystości ok. 7-10 min. Dodać żółtka, ubijać aż masa zwiększy swoją objętość. Do puszystej masy dodajemy przesiane mąki: pszenną i ziemniaczaną. Następnie wlewamy cienkim strumykiem roztopione, ostudzone masło. Wymieszać ciasto szpatułką i wyłożyć do tortownicy. Wyrównać powierzchnie ciasta pozbywając się pęcherzyków. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika 190C i pieczemy ok. 18-20 min. Do suchego patyczka. Po upieczeniu wyjmujemy biszkopt i odwracamy go do góry dnem. Wykładamy na papier do pieczenia.