Mąka kokosowa
Parę słów o mące kokosowej, która ostatnio nabiera coraz większą popularność przez swoje właściwości zdrowotne.
Kokosowa mąka wyrabiana jest z częściowo odtłuszczonego i wysuszonego miąższu kokosowego.
Co dobrego w mące kokosowej:
1. Mąka kokosowa zawiera dużo nierozpuszczalnego błonnika, który cudownie odziałowuje na przemianę materii. Obniża przyspieszanie węglowodanów, polepsza przyswajanie witamin i substancji mineralnych. W mące kokosowej znajduje się ok. 30% błonnika, co przewyższa kilkakrotnie zawartość błonnika w mące pełnoziarnistej.
2. Mąka kokosowa jest bogata w białko, zawiera około 20%. Nie zawiera glutenu, znanego jako silny alergen. Jest zalecana osobom na diecie bezglutenowej.
3. Mąka kokosowa to całościowy produkt w którym pozostają pożyteczne substancje takie jak: witaminy, mikroelementy i kwasy tłuszczowe, które mają ochronne działanie na nasz organizm.
4. Mąka kokosowa ma niższą zawartość węglowodanów. Niski indeks glikemiczny, dwukrotnie mniej niż w mące pszennej.
Jest bardzo nasiąkliwa, wchłania więcej wilgoci niż zwykła mąka. Należy pamiętać o tym zwiększając płyny w przepisie. Ma bardzo cudowny aromat. Mąka kokosowa ma wszechstronne zastosowanie. Wykorzystuje się ją do wypieków, zagęszczania sosów, zup, budyni lub panierki. Mąkę kokosową jak i gryczaną, ryżową, jaglaną najlepiej dodawać do ciast lub wypieków mieszając ze zwykłą mąką. Przy dodaniu samej mąki kokosowej wypiek zawsze będzie zbity, pozbawiony puszystości o konsystencji zakalca.
- Przepisy
0 komentarzy
Racuszki z twarogiem bez glutenu [PRZEPIS]
Brak komentarzy dla tego artykułu.