Sposób przygotowania: do rondelka dodać masło, syrop z melasy, cukier muscovado, wodę podgrzać do rozpuszczenia składników. Przelać do miski, wystudzić.
Przesiać przez sito mąkę, kakao i sodę oczyszczoną, wymieszać z przyprawami korzennymi.
Do ostygniętej mieszanki dodać mleko i jajka, dokładnie wymieszać. Dodać świeży imbir. Suche składniki połączyć z mokrymi. Dodać pokrojone gruszki, dokładnie wymieszać składniki na ciasto. Okrągłą formę o średnicy 20-21cm wysmarować tłuszczem i oprószyć kakao. Przelać ciasto do formy, wyrównać. Wstawić do rozgrzanego piekarnika do 160C z termoobiegiem, piec ok. 40-50 min. Przed wyjęciem z formy ciasto powinno całkowicie wystygnąć.
~Składniki na krem~
- 125 gr serka philadelphia śmietankowego
- 150 gr cukru pudru
- 60 gr miękkiego masła
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Masło z cukrem pudrem utrzeć do puszystości. Dodać ser i sok cytrynowy, dokładnie połączyć składniki na krem. Ostygnięte ciasto pokryć kremem śmietankowym. Wstawić do lodówki.
~Składniki na słony karmel~
- 200 gr cukru
- 2 łyżki syropu kukurydzianego
- 1/4 szklanki wody
- 150 gr śmietanki kremówki
- 1 łyżeczka soli morskiej
Do rondelka z grubym dnem dodać cukier, wodę i syrop kukurydziany. Gotować na średniej mocy palnika, aż karmel nabierze bursztynowego koloru przez ok. 8 min. lub za pomocą termometru cukierniczego gotować karmel do osiągnięcia kreski 350F. Następnie bardzo ostrożnie wlać śmietankę (uważać na mocne pryskanie), dodać sól. Gotować ok. 2 min. mieszając karmel. Zdjąć z ognia. Karmel lekko przestudzić, przelać do szklanego słoiczka. Polać nim wierzch ciasta.
Smacznego.