~Składniki na zaczyn~
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1/4 łyżeczki mąki pszennej
- 2 łyżki cieplej wody
- 7 gr suchych drożdży instant
Wszystkie składniki wymieszać, zostawić w ciepłym miejscu na ok. 20 min. do momentu aż wszystko dobrze się spieni.
~Składniki na ciasto~
- 350 gr mąki pszennej
- 120 gr ciepłego mleka
- 45 gr cukru trzcinowego
- 1 duże jajko
- 70 gr miękkiego mleka
- 1/4 łyżeczki soli
- Dodatkowo: 1 białko, 1 łyżka cukru
Sposób przygotowania: Do misy miksera dodać ciepłe mleko, cukier, sól, jajko, zaczyn, mąkę i masło. Połączyć składniki miksując lub ugniatając ręcznie ok. 5-8 min. Ciasto powinno mieć miękką konsystencje i nie lepić się do rąk. W razie konieczności podsypać mąkę. Ciasto uformować w kulkę, włożyć do miski i szczelnie przykryć folią spożywczą. Zostawić w ciepłym miejscu na ok. 1,5 godz. do podwojenia objętości.
~Składniki na nadzienie~
- 280 gr orzechów pekan można zamienić na włoskie
- 50 gr masła
- 1 żółtko
- 100 gr cukru trzcinowego
- 2 łyżki kakao w proszku
- 60 ml mleka