Ugotowaną ciecierzycę wykładamy na sito. Następnie wykładamy na ręcznik papierowy w celu osuszenia. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Przyprawiamy ciecierzycę dodając paprykę wędzoną, sól i olej dokładnie mieszając. Wykładamy na blachę i pieczemy w rozgrzanym piekarniku 200C ok. 30 min. W trakcie pieczenia co 10 min. otwieramy piekarnik wypuszczając parę i mieszamy ciecierzycę w celu równomiernego zapiekania.
Przygotowanie zupy: Obraną marchewkę, cebule, czosnek kroimy w kostkę. Do garnka wlewamy olej roślinny, wykładamy warzywa i smażymy ok. 5 min. Dodajemy kurkumę i mieszamy warzywa. Zalewamy bulionem, dodajemy ugotowaną ciecierzycę. Gotujemy do miękkości warzyw. Za pomocą blendera miksujemy zupę. Zmiksowaną zupę podgrzewamy , przyprawiamy sokiem z cytryny, solą, pieprzem. Zupy nie zagotowujemy. Podajemy z chrupiącą ciecierzycą i tymiankiem.
Smacznego.