~Składniki na gnocchi ziemniaczane~
- 400 gr ugotowanych ziemniaków w mundurkach
- 1-1,5 szklanki mąki pszennej i pełnoziarnistej pół na pół
- 1 łyżka śmietany
- 50 gr sera
- 1 jajko
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól i pieprz według smaku
Ugotowane ziemniaki oczyścić, przepuścić przez praskę pozbawiając ich grudek. Dodać tarty ser, śmietanę, jajko i przyprawy. Dobrze połączyć składniki. Stopniowo dodać przesianą mąkę. Wyrobić i zagnieść. Ciasto powinno być elastyczne i nie lepić się do rąk. Ciasto zawinąć w folie spożywczą i przykryć ściereczką, dać odpocząć ok. 20 min. Ciasto podzielić na dwie części, zwijając w cienki wałek. Pokroić na niewielkie kawałki 0,5 cm. szerokości. Następnie uformować, spłaszczając każdy kawałek za pomocą widelca. Uformowane gnocchi wyłożyć na deskę posypaną mąką. Ugotować we wrzącej, posolonej wodzie ok. 7-10 min. Tak jak gotuje się kluski lub pierogi. Po tym jak gnocchi wypłyną na powierzchnie, gotować jeszcze 1 min, a następnie możemy je wyjąc.