~Składniki na masę kremowo serową~
- 3 szklanki nerkowców zalanych letnią wodą na 2-3 godziny
- 1/2 szklanki soku z cytryny
- 3/4 syropu klonowego lub syrupu z agawy
- 3/4 szklanki kokosowego oleju
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 1/2 łyżeczka soli
Do food procesora wkładamy odsączone nerkowce, dodajemy sok z cytryny, syrok klonowy, olej kokosowy, wanilie i sól. Miksujemy do gładkiej, jednolitej konsystencji pozbawionej grudek.
Masę kremową wykładamy na spód i za pomocą szpatułki wyrównujemy. Wierzch sernika dekorujemy owocami. Wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny lub cała noc do całkowitego stężenia. Najlepiej sernik
podawać dobrze schłodzonym ale na tyle miękkim by można go było pokroić. Smacznego.