~Składniki na spód~
- 2/3 szklanki zmielonych migdałów
- 10 sztuk daktyli bez pestek zamoczonych w 2 szklankach gorącej wody na 2 minuty
- 0,5 szklanki drobnych płatków owsianych
- o,5 szklanki amarantusa
- 2/3 szklanki oleju kokosowego
- 1/2 szklanki wody użytej do zamoczenia daktyli
- 1 łyżeczka cynamonu
- 14 łyżeczki soli
Sposób przygotowania:
Do food procesora włóż daktyle, zmielone migdały, drobne płatki owsiane, amarantus, cynamon, sól i zalej wodą - miksuj do momentu połączenia składników. Następnie
spód foremki wyłożyć papierem do pieczenia a boki posmarować olejem kokosowym. Zmielone składniki wyłóż na spód, delikatnie ugniatając. Pieczemy w 175-180C około 18-20 min.
Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i zostawić do ostygnięcia.