Bakłażany cienko porozcinać wzdłuż, zostawiając nierozcięty ogonek. Kształtem będą przypominać wachlarz. Wyłożyć na sito, posypać solą i zostawić na ok. 20 min.
W tym czasie przygotować marynatę. Wszystkie składniki prócz sezamu i mięty wymieszać ze sobą. Bakłażany przepłukać pod bieżącą wodą, osuszyć ręcznikiem papierowym. Obficie nasączyć marynatą, wykorzystując tylko połowę. Wstawić do lodówki na ok. 30 min. Po tym czasie bakłażany wyłożyć na blachę, dobrze rozchylając warstwy. Piec w piekarniku rozgrzanym do 210-220C ok. 20-25 min. odwracając w połowie pieczenia na drugą stronę i nasączając pozostałą marynatą. Po upieczeniu bakłażany powinny dobrze zmięknąć i nabrać lekko brązowego koloru. Wyłożyć na talerz, posypać podprażonym sezamem i listkami mięty.
~Pieczone Bataty~
- 2-3 bataty
- 1,5 łyżeczki suchych ziół prowansalskich
- 1,5 łyżeczki papryki pimenton
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka syropu z agawy lub klonowego
Bataty kroimy w słupki. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Do dużej miski wykładamy bataty, dodajemy przyprawy, skrapiamy oliwą. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Wykładamy na blachę, starając się bataty układać w jedną warstwę. Pieczemy w 200-210C ok. 20-25 min. Podczas pieczenia przewracamy na drugą stronę, aby bataty równomiernie się zrumieniły. Podawać od razu po upieczeniu razem z upieczonymi bakłażanami.
Smacznego