~Składniki na spód~
- 155 gr ciasteczek digestive
- 50 gr masła roztopionego
Połamane ciasteczka wyłożyć do malaksera, wlać roztopione masło. Zmiksować do konsystencji drobnego piasku. Spód formy o średnicy 20-22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wsypać pokruszone ciasteczka i za pomocą szklanki mocno dociskając wyrównać powierzchnie spodu. Wstawić do lodówki na ok. 20 min.
~Składniki na mase serową~
- 375 gr serka śmietankowego
- 125 gr serka philadelphia
- 250 ml mleka kokosowego
- 100 ml miodu płynnego
- 4 łyżki likieru kokosowego, jeżeli robimy dla dzieci możemy pominąć
- 5 listków żelatyny lub ok. 13 gr. żelatyny
- 40 ml wody
Wszystkie składniki na masę serową powinny mieć temperaturę pokojową.
Do misy miksera wyłożyć ser śmietankowy, ser philadelphia, mleko kokosowe. Dodać miód, likier kokosowy dokładnie zmiksować składniki.
Żelatynę zalać wodą i zostawić na parę minut do napęcznienia. Następnie podgrzać do rozpuszczenia ( nie doprowadzać do wrzenia). Przestudzić. Do przestudzonej żelatyny dodać 2 łyżki masy serowej. Wymieszać. Cienką strużką wlać żelatynę do masy serowej, dodrze wymieszać składniki. Na spód ciasteczkowy wlać same serową. Wstawić do lodówki, do całkowitego stężenia na całą noc.