~Składniki na szafranowy ryż basmati~
- 175 gr ok. 1 szklanka ryżu
- 410 ml ok. 2 szklanka wody
- 1 łyżka soli
- 0,5 łyżeczki żyłek szafranu
- 40 ml cieplej wody
- Dodatkowo: 4 placki chapati z mąki pełnoziarnistej.
Pod bieżącą wodą przepłukać ryż. Wyłożyć na sito na ok. 15 min. Szafran zalać 50 ml. ciepłą wodą. Do garnka z grubym dnem wsypać ryż, lekko podsmażyć ok. 2 min. ciągle mieszając. Zalać wodą, dodać sól. Przykryć pokrywką. Po 10 min. dodać szafran do gotującego ryżu. Ponownie przykryć i gotować ok. 10 min. Po tym czasie zdjąć pokrywkę i gotować do odparowania wody ok. 3-4 min.
~Warzywa~
- 1 bakłażan
- 1 cukinia
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 2 papryki
- 1 seler naciowy
- 1 papryczka chilli
- 1 łyżka soli
~Składniki na sos curry~
- 250 ml. mleka kokosowego
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1/2 łyżeczki garam masaly
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka proszku curry
- 3 łyżki pokrojonych liści kolendry