Sposób przygotowania:
1. Banany za pomocą widelca utrzeć na puree razem z cukrem.
2. Orzechy podprażyć w piekarniku lub na patelni. Ostudzić i rozdrobnić na mniejsze kawałki.
3. W misce wymieszać suche składniki: mąki, sodę oczyszczoną i sól.
W drugiej misce wymieszać mokre składniki: masło, jajka, ekstrakt migdałowy.
4. Zawartość obu misek połączyć ze sobą. Wymieszać tylko do połączenia składników. Dodać puree z bananów i orzechy. Ponownie wymieszać.
5. Ciasto wyłożyć do foremki o wymiarze 13 x 27 wyłożonej papierem do pieczenia. Banan przekroić wzdłuż i ułożyć na wierzch ciasta. Piec w 175C ok. 45-50 min. do suchego patyczka.
6. Upieczony chlebek wystudzić na kratce.
Smacznego.