Do miseczki wsypać drożdże, dodać 2 łyżki mleka, 1 łyżeczkę mąki orkiszowej, 1 łyżeczkę cukru. Wymieszać. Zostawić w ciepłym miejscu na ok. 15 min. do spienienia.
Do misy miksera wsypać mąkę, cukier, sól. Wymieszać. Dodać spienione drożdże, puree z dyni, mleko i jajka. Zagniatać ciasto za pomocą miksera lub ręcznie ok. 8-10 min. Dodać wanilię, cynamon, skórkę pomarańczową. Na koniec dodać miękkie masło. Zagniatać ciasto ok. 4-5 min. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne, lekko lepiące. Miskę przykryć lnianym ręcznikiem. Przełożyć w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na ok. 1,5 godz. Wyrośnięte ciasto odgazować, chwile zagnieść. Foremkę do babki natłuścić, równomiernie przełożyć ciasto. Wstawić w ciepłe miejsce do ponownego wyrastania na ok. 40 min. Piekarnik rozgrzać do 175C piec ok. 35-40 min. Wystudzić na kratce.
Smacznego.