~Puree z dyni~
- 1 mała dynia ulubionej odmiany
Sposób przygotowania: środek dyni wydrążyć, oczyszczając od pestek za pomocą łyżki. Dynie pokroić na ćwiartki, wyłożyć na blachę. Piec w 180C ok. 45-60 min. Przez pierwsze 20 min. przykryć dynie folią aluminiową. Miąższ dyni powinien być miękki. Wystudzoną dynie obrać ze skóry, pokroić na mniejsze kawałki. Zmiksować za pomocą blendera na gładkie puree. Przełożyć do słoika. Przechowywać w lodowce ok. 5 dni.
~Składniki na ciasto~
- 370 gr mąki bezglutenowej, użyłam drobnej orkiszowej
- 70 gr miękkiego masła
- 180 gr puree z dyni
- 1 jajko
- 12 gr suchych drożdży instant
- 80 gr cukru trzcinowego
- 50 ml letniego mleka
- 1 łaska wanilii
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta soli
- skórka otarta z jednej pomarańczy