Do miski miksera dodać płynne składniki: olej rzepakowy, miód, żółtka, ekstrakt z wanilii, puree z dyni. Dokładnie wymieszać.
Do drugiej miski wsypać suche składniki : mąki, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon, sól. Wymieszać.
Do masy płynnej dodawać partiami suche składniki. Następnie dodać skórkę z pomarańczy, drobno pokrojone jabłka, orzechy i daktyle. Wszystko dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, dodać delikatnie do ciasta. Ciasto przełożyć do foremki o wymiarach 32x13cm. wierzch ciasta wyrównać za pomocą łopatki. Piec w 170C około 60-70 min. do suchego patyczka. Upieczone ciasto wystudzić na kratce.
Przygotowanie kremu: serek mascarpone, syrop z agawy i puree z dyni zmiksować do gładkiej konsystencji. Wstawić do lodówki na 15 min. Na wierzch chlebka wyłożyć krem i rozsmarować za pomocą szpatułki. Posypać pokruszonymi orzechami, ziarenkami lnu, sezamu lub słonecznika.
Smacznego.