Do rondelka wlać oliwę. Dodać drobno pokrojony czosnek, podsmażyć ok. 2 min. Dodać pozostałe składniki. Zagotować, zmniejszyć ogień. Dusić do zredukowania sosu ok. 20-25 min. W razie potrzeby zmiksować na gładki sos.
Sposób przygotowania:
1. Bakłażany umyć, ściąć wierzch bakłażana z ogonkiem. Za pomocą noża i łyżki wydrążyć miąższ. Przełożyć do miski ( będzie potrzebny do nadzienia). Środek każdego bakłażana posolić. Bakłażany wyłożyć na kratkę, przewracając na drugą stronę ( żeby usunąć nadmiar wody)
2. Na rozgrzaną patelnie wlać oliwę. oliwek. Dodać pokrojony czosnek i cebule. Podsmażyć ok. 2 min.Następnie dodać pokrojony miąższ bakłażana. Podsmażyć do lekkiego zrumienienia. Dodać drobno pokrojoną paprykę i marchewkę podsmażyć ok. 4-5 min. Przyprawić solą, pieprzem. Do ugotowanego ryżu dodać podduszone warzywa i pokrojone orzechy włoskie, pokrojoną natkę pietruszki. Dokładnie wymieszać składniki.
3. Bakłażany przepłukać i wysuszyć za pomocą papierowego ręcznika. Środek każdego bakłażana wypełnić nadzieniem, lekko dociskając łyżką . Wyłożyć do garnka układając blisko siebie. Bakłażany przykryć kapelusikami z ogonkiem, zalać sosem pomidorowym, dodać liście laurowe. Przykryć pokrywką. Dusić na średnim ogniu ok. 1 godziny. Pod czas gotowania bakłażany przewracać na drugą stronę, polewając sosem pomidorowym.
4. Podawać z sosem pomidorowym, skropionym sokiem z cytryny i posypaną natką pietruszki.
Smacznego.