Przygotowanie:
1. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 º C z funkcją grzania góra – dół. Dynię przekroić w połowie i usunąć nasiona. Warzywo pokroić w dużą kostkę (pozostawić skórkę – w odmianie Hokkaido jest miękka i można przygotowywać ja w całości – inne dynie należy obierać). Słodkie ziemniaki pokroić na ćwiartki. Warzyw wymieszać z 1 łyżką oliwy, przenieść na blaszkę i piec około 30 minut, aż zaczną się lekko przypalać.
2. W dużym rondlu na rozgrzanej oliwie podsmażyć pokrojoną drobno cebulę z czosnkiem oraz posiekanym chili.
3. Wyjąć warzywa z piekarnika,usunąć z ziemniaków skórę.
4. Do rondla dodać całą zawartość blaszki czyli dynię i słodkie ziemniaki, podsmażyć całość przez 2 minuty.
5. Dodać bulion i gotować około 15-20 minut.
6. Kiedy warzywa zmiękną całość zmiksować na gładki krem. Zmniejszyć ogień i wlać mleko koksowe. Doprawić gałką muszkatołową, sola i pieprzem. Podawać z podprażonymi pestkami dyni i koperkiem (ja przed podaniem polałam ją jeszcze olejem rydzowym oraz ze względu na jej pikantność dodałam łyżkę jogurtu aby ja nieco złagodzić).