Wykonanie:
Przygotowujemy 2 małe keksówki (lub jedną dużą keksówkę lub inną formę do wypieku chleba). Formy smarujemy oliwą z oliwek i wysypujemy mąką, otrębami lub mielonym lnem. W większej miseczce mieszamy drożdże z wodą i łyżeczką cukru. Odstawiamy rozczyn na 10 min. Wszystkie rodzaje mąki przesiewamy z przyprawą korzenna oraz z solą do miski. Gdy drożdże się spienią dodajemy 1/2 ilości mąki i mieszamy do połączenia składników. Miskę przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 h.
Po tym czasie dodajemy pozostałą mąkę, oliwę z oliwek, miód, syrop klonowy, żurawinę, rodzynki, pokrojone drobniej daktyle i zaczynamy wyrabiać ciasto (ok 5-10 min), aż będzie gładkie i będzie odchodzić od miski. Z ciasta formujemy kulę i przekładamy do miski wysmarowanej oliwą. Miskę przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 1 h do podwojenia objętości.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części, przekładamy do 2 keksówek i równamy wierzch. Formy przykrywamy folią i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 h.
Wyrośnięty chleb możemy przed pieczeniem posypać 1 łyżka sezamu. Chleb pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 C przez 30-40 min, aż skórka chleba będzie złota. Upieczony chleb studzimy na kratce.
*Mąkę jęczmienną w łatwy sposób możecie otrzymać po drobnym zmieleniu płatków jęczmiennych.