składniki na lukier:
½ szklanki cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny
Przygotowanie:
1. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 ºC. Formę o bokach 20 x 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
2. Jajka, cukier oraz olej ubijać mikserem przez 5 minut. Dodać odpady z marchewki i żurawinę, skórkę startą z cytryny – wymieszać łyżką.
3. Mąkę przesiać wraz z sodą, cynamonem, kardamonem i gałką muszkatołową. Całość dodać do masy z marchewką i dobrze wymieszać do połączenia wszystkich składników. (masa będzie płynna jednak nie należy się tym przejmować ciasto pięknie wyrośnie)
4. Ciasto przelać do przygotowanej formy i piec przez 40- 45 minut lub do momentu kiedy patyczek włożony w środek pozostanie suchy. Wystudzić.
5. Przygotować lukier poprzez przesianie cukru pudru do miski i ucieranie go wraz z sokiem z cytryny. Udekorować nim ciasto. (ja dodatkowo udekorowałam listkami melisy i paseczkami marchewki )