Z podanych składników zagniatamy ciasto (jeśli ciasto będzie kleiło się do rąk należy dosypać odrobinę mąki), dzielimy je na dwie części i wykładamy nimi dna foremek. Na każde ciasto rozkładamy konfiturę.
Wszystkie składniki masy orzechowej podsmażamy. Po przestudzeniu równo posypujemy na jednym i na drugim placku.
Białka ubijamy na sztywno, następnie wsypujemy pomalutku cukier (tylko nie wszystko na raz :) i ubijamy do momentu, aż cukier się rozpuści a masa po przekrojeniu nie będzie się zlewać. Wykładamy na orzechy. Pieczemy każdy placek 35 minut w 180*C. Studzimy.
Gotujemy budyń według instrukcji na opakowaniu.Przykrywamy i studzimy w temp. pokojowej.
Rozkręcamy masło, dodajemy po łyżce budyniu (budyń i masło powinny mieć temp. pokojowa w przeciwnym razie masa może się zważyć). Masę wykładamy na ciasto, przykrywamy drugim ciastem, polewamy polewą i na koniec posypujemy zmielonymi orzechami.
*Polewa: wszystkie składniki należy rozpuścić w kąpieli wodnej
*Najlepsza jest konfitura domowej roboty. Nie jest ona taka słodka jak ta kupiona w sklepie.
- Przepisy
0 komentarzy
Pani Walewska - tradycyjna receptura na wyjątkowe okazje [PRZEPIS]
Brak komentarzy dla tego artykułu.