Składniki:
Ciasto:
- 400 g mąki (może być pszenna lub orkisz)
- 250 g cukru trzcinowego
- 50 g kakao
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki proszku
- 1 łyżeczka sody
- 3 jajka
- 150 g kwaśnej śmietany
- 175 g masła rozpuszczonego i przestudzonego
- 300 ml zimnej wody
- 500 ml mleka
- 20 g żelatyny
- 6 łyżek cukru trzcinowego
- 3 łyżki kakao
- szczypta soli
- 220-250 g dżemu malinowego
- 200 ml wody + sok z połowy cytryny do nasączenia
- 250 g serka mascarpone
- 100 ml śmietany kremówki
- 100 g gorzkiej czekolady
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki kakao
Tortownica24-26 cm, pergaminem wykładamy tylko dno.