Spód: Mąkę wysyp na stolnice, dodaj sól i masło pokrojone w kostkę. Wymieszaj, pokrój i na koniec dodaj jajko. Zagnieć ciasto (powinno być elastyczne i nie powinno kleić się do rąk). Rozwałkuj między dwoma arkuszami pergaminu do pieczenia do wielkości foremki. Przełóż do foremki, dociśnij do dna i brzegów. Włóż do lodówki na 30 minut. Piekarnik nagrzej do 180*C. Wyjmij blaszkę, przykryj pergaminem i wysyp obciążenie. Piecz 15 minut, następnie wymnij, usuń pergamin i włóż z powrotem na 15 minut.
Nadzienie: Jajka wymieszaj porządnie z serkiem mascarpone.Dodaj drobno pokrojoną cebule, pomidorki, kurki i pietruszkę. Wymieszaj i dopraw solą i pieprzem. Na koniec dodaj pokrojoną w średnią kostkę mozzarelle. Farsz przełóż na podpieczony spód i piecz 25 minut (wierzch po dotknięciu palcem musi być ścięty a nie płynny).
* Świeże kurki powinny być wyczyszczone i podgotowane. W sezonie można użyć świeżych a poza mrożonych.
- Przepisy
0 komentarzy
Tarta z kurkami, suszonymi pomidorkami i serkiem mascarpone [PRZEPIS]
Brak komentarzy dla tego artykułu.