Przygotowanie:
Mąkę przesiać przez sito, dodać szczyptę soli
Dołożyć do niej pokrojoną na płatki margarynę
Posiekać ,aż powstaną małe grudki
Dodać cukry, żółtka i śmietanę , proszek do pieczenia
Składniki dokładnie połączyć nożem , a potem zagnieść szybko mokrymi rękami
Podzielić je na 2 części; na 1/3 i na 2/3
Mus jabłkowy mieszamy z namoczonymi wpierw rodzynkami w rumie, cynamonem , ewentualnie cukrem i sokiem z cytryny -do smaku. Gdyby mus był za rzadki dodać 2-3 łyżki tartej bułki ( lub kaszy manny) - wymieszać
2/3 ciasta rozwałkowujemy na prostokąt o bokach 2 -3 cm dłuższych niż wymiary naszej formy i przekładamy do niej (formę wysmarowac tłuszczem)
Nadzienie wyłożyc na ciasto - rozsmarować
Pozostałą 1/3 część ciasta cienko rozwałkować i przykryć nim wierzch ciasta
Wstawić do piekarnika o temp.180 C , piec na złoty kolor.
- Przepisy
0 komentarzy
Szarlotka z bitą śmietaną - rozkosz dla podniebienia [PRZEPIS]
Brak komentarzy dla tego artykułu.