Składniki:
CIASTO:
- 3 szklanki mąki krupczatki
- kostka masła lub margaryny
- 5 łyżek cukru , 1 łyżka cukru waniliowego
- 2 - 3 łyżki kwaśnej śmietany
- 5 żółtek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
NADZIENIE:
- 1 kg usmażonych jabłek
- 1 kieliszek rumu - ale niekoniecznie ,( do moczenia rodzynek)
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1 - 2 łyżki soku z cytryny
- rodzynki
- dodać kilka łyżek cukru podczas smażenia jabłek- jeśli nie mamy gotowego, słodkiego musu z prażonych jabłek , a robimy go sami
BEZA na wierzch ciasta
- 5 białek
- szklanka cukru
- 1 mały budyń śmietankowy lub waniliowy ( taki na 1/2 l. mleka )
- ewentualnie 300 ml śmietany