Przygotowanie:
1. Rabarbar opłucz i osusz. Wyczyść usuwając zgrubiałe włókna. Pokrój na kawałki ok 2 cm, posyp cukrem i odłóż na 20 min aby puścił sok.
2. Miękkie masło ucieraj z cukrem ok 5-6 min na puszystą, jasną masę. Cały czas miksując dodawaj po jednym jajku i żółtku. Mieszaj, aż masa idealnie się połączy.
3. Orzechy posiekaj niezbyt drobno, dodaj przesianą mąkę, mielone migdały i proszek do pieczenia. Wszystko wymieszaj i stopniowo dodawaj do masy maślano-jajecznej.
4. Blachę do pieczenia o wymiarach 28 x 40 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wylej na nią przygotowane ciasto i piecz przez 15 min w rozgrzanym do 180 C piekarniku z funkcją grzania góra-dół.
5. Na podpieczony spód rozłóż rabarbar i ponownie wstaw do piekarnika i piecz ok 25 min.
6. Ubij białka na sztywno z odrobiną soli, dodając pod koniec stopniowo cukier puder. Na sam koniec dodaj sok z cytryny. Kiedy piana będzie sztywna i lśniąca wyjmij ciasto z piekarnika i rozłóż ją równomiernie na całej jego płaszczyźnie.
7. Ponownie umieść ciasto w piekarniku i piecz jeszcze ok 10-15 min. Najlepiej sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest suche w środku.