Wykonanie:
20-30 min przed przygotowaniem kruszonki, masło wkładamy do zamrażarki.
Truskawki myjemy, wyjmujemy z nich szypułki i osuszamy. Jabłka obieramy, kroimy w mniejsze kawałki i skrapiamy sokiem z cytryny. Owoce łączymy ze skrobią, cukrem i cynamonem/kardamonem wg. uznania.
Mąkę wsypujemy do naczynia, dodajemy schłodzone masło z zamrażarki pokrojone w mniejsze części i rozcieramy je z mąką. Ciasto w strukturze powinno przypominać kruszonkę. Dodajemy cukier, płatki owsiane i mieszamy. Kokilki lub inne naczynia żaroodporne wypełniamy dość masą owocową. Wierzch posypujemy kruszonką.
Crumble pieczemy na złoto w temperaturze 180 ºC przez około 35- 45 minut.
Po upieczeniu odstawiamy na chwilę. Podajemy z gałką ulubionych lodów, bitą śmietaną lub odrobiną gęstego jogurtu.
Smacznego :)
*Wierzch przed pieczeniem można również posypać płatkami migdałów.