Składniki na krem:
słoiczek Nutelli duży
1 masło zwykłe i 1 masło roślinne w kostce
2 jajka + 2 łyżki cukru
3/4 setkowego kieliszka spirytusu - do nasączania
1 łyżka kakao
dowolny smakowo dżem
migdały
ewentualnie rozpuszczalna kawa( według smaku) lub sok z cytryny : 2-3 łyżki soku na szklankę letniej, przegotowanej wody
Przygotowanie kremu:
Obydwa masła połączyć i utrzeć doskonale
2 całe jajka ubić na parze z 2 czubatymi łyżkami cukru
Do utartego masła dodać stopniowo masę jajeczną i ucierać
Do utartej masy jajeczno - maślanej dodawać stopniowo po łyżce nutelli , łyżkę kakao i doskonale ucierać
Przygotować jeszcze nasączenie z wody, cukru, spirytusu i ewentualnie z kawy, a może być sok z cytryny - u mnie wyszło około 3/4 szklanki płynu (wpierw rozpuszczamy w wodzie cukier, kawę- według swojego smaku , a potem dodajemy spirytus)
Przygotowanie tortu:
Jeden krążek układamy na kloszu, nasączmy go w każdym miejscu, a potem smarujemy cienko dżemem
Na dżem rozsmarowujemy część kremu, przykrywamy drugim krążkiem ciasta , dociskamy go ostrożnie i ponownie nasączamy wierzchni krążek
Smarujemy krążek kremem i przykrywamy go ostatnim blatem ciasta
Nasączmy go ponownie i teraz pozostałym kremem smarujemy wierzch i boki tortu
Pozostawiamy część na dekorację i upiększamy według uznania :)
Mój tort ma boki obsypane migdałami w płatkach.
słoiczek Nutelli duży
1 masło zwykłe i 1 masło roślinne w kostce
2 jajka + 2 łyżki cukru
3/4 setkowego kieliszka spirytusu - do nasączania
1 łyżka kakao
dowolny smakowo dżem
migdały
ewentualnie rozpuszczalna kawa( według smaku) lub sok z cytryny : 2-3 łyżki soku na szklankę letniej, przegotowanej wody
Przygotowanie kremu:
Obydwa masła połączyć i utrzeć doskonale
2 całe jajka ubić na parze z 2 czubatymi łyżkami cukru
Do utartego masła dodać stopniowo masę jajeczną i ucierać
Do utartej masy jajeczno - maślanej dodawać stopniowo po łyżce nutelli , łyżkę kakao i doskonale ucierać
Przygotować jeszcze nasączenie z wody, cukru, spirytusu i ewentualnie z kawy, a może być sok z cytryny - u mnie wyszło około 3/4 szklanki płynu (wpierw rozpuszczamy w wodzie cukier, kawę- według swojego smaku , a potem dodajemy spirytus)
Przygotowanie tortu:
Jeden krążek układamy na kloszu, nasączmy go w każdym miejscu, a potem smarujemy cienko dżemem
Na dżem rozsmarowujemy część kremu, przykrywamy drugim krążkiem ciasta , dociskamy go ostrożnie i ponownie nasączamy wierzchni krążek
Smarujemy krążek kremem i przykrywamy go ostatnim blatem ciasta
Nasączmy go ponownie i teraz pozostałym kremem smarujemy wierzch i boki tortu
Pozostawiamy część na dekorację i upiększamy według uznania :)
Mój tort ma boki obsypane migdałami w płatkach.