1 budyń śmietankowy (może być ten na 750 ml)
1/2 l mleka
1 kostka masła
1/2 szklanki cukru pudru
Przygotowanie:
Budyń rozmieszać w szklance mleka
Resztę mleka zagotować i wlać budyń, zagotować- dobrze mieszać
Masło utrzeć z cukrem pudrem i dodawać po łyżce przestudzonego budyniu- ucierać razem
Na upieczoną warstwę ciasta makowego rozsmarowujemy krem
Na wierzchu układamy ciastka delicje( można namoczyć je w alkoholu).
Jeśli nie dysponujemy akurat budyniem to możemy zrobić krem z 1 i 1/2 szkl. mleka, 2 łyżek mąki zwykłej i 2 łyżek mąki ziemniaczanej + 1/2 szklanki cukru pudru i 1/2 kostki masła
3/4 objętości mleka zagotować, w 1/4 rozmieszać mąki i wlać na gotujące mleko, po lekkim ostygnięciu dodać stopniowo do utartego masła z cukrem.