Składniki na ciasto KRUCHE
30 dag mąki
15 dag masła
12 i 1/2 dag cukru kryształu
3 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
amoniak - na czubek łyżeczki
2- 3 łyżki kwaśnej śmietany
Wykonanie :
Na stolnicę wysypać mąkę. Zmieszać z proszkiem i amoniakiem
Dodać masło i posiekać jak najszybciej nożem
Cukier utrzeć z żółtakami (w misce) i dodać do mąki - połączyć rękoma
Dodać do tego śmietanę i mokrymi rękoma zarobić lekko ciasto
Ciasto rozwałkować według okrągłej formy i przełożyć do pieczenia
Piec w temp. 200 - 220 stopni C przez około 20 min
Moje kruche piekłam w prodiżu około 30 min - do lekkiego zarumienienia
Można wokół ciasta kruchego wycisnąć wąski pasek ciasta ptysiowego, brzeg ciasta będzie wyższy, ale według mnie nie jest to konieczne.
30 dag mąki
15 dag masła
12 i 1/2 dag cukru kryształu
3 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
amoniak - na czubek łyżeczki
2- 3 łyżki kwaśnej śmietany
Wykonanie :
Na stolnicę wysypać mąkę. Zmieszać z proszkiem i amoniakiem
Dodać masło i posiekać jak najszybciej nożem
Cukier utrzeć z żółtakami (w misce) i dodać do mąki - połączyć rękoma
Dodać do tego śmietanę i mokrymi rękoma zarobić lekko ciasto
Ciasto rozwałkować według okrągłej formy i przełożyć do pieczenia
Piec w temp. 200 - 220 stopni C przez około 20 min
Moje kruche piekłam w prodiżu około 30 min - do lekkiego zarumienienia
Można wokół ciasta kruchego wycisnąć wąski pasek ciasta ptysiowego, brzeg ciasta będzie wyższy, ale według mnie nie jest to konieczne.