składniki na ciasto ptysiowe:
140 gram mąki pszennej
szczypta soli
4 lekko ubite jajka
300 ml wody
115 gram masła pokrojonego w drobną kostkę
500 ml śmietany tortowej -do dekoracji
2 - 3 łyżki cukru pudru -do śmietany
Przygotowanie:
Odmierzoną mąkę przesiać przez sito
Do garnuszka wlać 300 ml wody, włożyć masło i doprowadzić do wrzenia
Wsypać energicznie mąkę i mieszać drewnianą łyżką na zmniejszonym płomieniu ognia - mieszać tak długo, aż ciasto będzie odstawać od brzegów garnuszka
Odstawić na około 10 min. do wystygnięcia ciasta
Po tym czasie wbijać po jednym jajku i ciągle mieszać, aż osiągnie się gładką masę
Zawinąć kulę ciasta w lekko oprószoną mąką folię spożywczą i studzić przez około 30 min.
Piekarnik podgrzać do 200 stopni C , wysmaruj blachę tłuszczem i zmocz wodą, aby w piekarniku powstała para, która pomaga ptysiom rosnąć
Za pomocą dwóch łyżek wyłóż na blachę 16 kulek wielkości łyżeczki od herbaty lub 10 kulek wielkości łyżeczki deserowej ciasta ptysiowego
Wykładać je należy 5 cm od siebie, aby miały miejsce rosnąć
Małe ptysie pieczemy około 20 min., większe przez 35 min. lub do momentu aż wyrosną, zarumienią się i staną się SUCHE
Aby to sprawdzić nacinamy ptysie z boków ostrym nożem, aby wypuścić parę, jeśli są jeszcze mokre wkładamy do piekarnika z powrotem na niską temperaturę na kilka minut
Po upieczeniu ostudzić na kratce
Schłodzoną dobrze śmietanę ubijamy z cukrem pudrem
Przestudzone ciasto kruche smarujemy śmietaną, suche ptysie napełniamy śmietaną
Napełnione ptysie układamy na brzegu ciasta kruchego tworząc wieniec, dekorujemy lejącą czekoladą
Najlepsze zrobione dziś i podane po kilku godzinach, a to dlatego, że ciasto kruche przechowywane w lodówce staje się trochę jak "deska "
140 gram mąki pszennej
szczypta soli
4 lekko ubite jajka
300 ml wody
115 gram masła pokrojonego w drobną kostkę
500 ml śmietany tortowej -do dekoracji
2 - 3 łyżki cukru pudru -do śmietany
Przygotowanie:
Odmierzoną mąkę przesiać przez sito
Do garnuszka wlać 300 ml wody, włożyć masło i doprowadzić do wrzenia
Wsypać energicznie mąkę i mieszać drewnianą łyżką na zmniejszonym płomieniu ognia - mieszać tak długo, aż ciasto będzie odstawać od brzegów garnuszka
Odstawić na około 10 min. do wystygnięcia ciasta
Po tym czasie wbijać po jednym jajku i ciągle mieszać, aż osiągnie się gładką masę
Zawinąć kulę ciasta w lekko oprószoną mąką folię spożywczą i studzić przez około 30 min.
Piekarnik podgrzać do 200 stopni C , wysmaruj blachę tłuszczem i zmocz wodą, aby w piekarniku powstała para, która pomaga ptysiom rosnąć
Za pomocą dwóch łyżek wyłóż na blachę 16 kulek wielkości łyżeczki od herbaty lub 10 kulek wielkości łyżeczki deserowej ciasta ptysiowego
Wykładać je należy 5 cm od siebie, aby miały miejsce rosnąć
Małe ptysie pieczemy około 20 min., większe przez 35 min. lub do momentu aż wyrosną, zarumienią się i staną się SUCHE
Aby to sprawdzić nacinamy ptysie z boków ostrym nożem, aby wypuścić parę, jeśli są jeszcze mokre wkładamy do piekarnika z powrotem na niską temperaturę na kilka minut
Po upieczeniu ostudzić na kratce
Schłodzoną dobrze śmietanę ubijamy z cukrem pudrem
Przestudzone ciasto kruche smarujemy śmietaną, suche ptysie napełniamy śmietaną
Napełnione ptysie układamy na brzegu ciasta kruchego tworząc wieniec, dekorujemy lejącą czekoladą
Najlepsze zrobione dziś i podane po kilku godzinach, a to dlatego, że ciasto kruche przechowywane w lodówce staje się trochę jak "deska "