Przygotowanie kremu:
W rondelku zagotować mleko wymieszane z cynamonem. Mikserem ucierać żółtka z cukrem przez około 5 minut aż staną się puszyste i kremowe. Do ucieranych żółtek dodać skrobię ziemniaczaną i miksować jeszcze minutę. Następnie wlać powoli gorące mleko, cały czas miksując. Przelać masę do rondla, w którym gotowało się mleko i na średnim ogniu cały czas mieszając dodać masło i poczekać aż krem zgęstnieje. Odstawić na czas przygotowania ciasta.
Przygotowanie ciasta:
Rabarbar umyć i pokroić na 3 cm słupki. Gruszkę obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w plastry. Foremkę o wymiarach 20 x 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nastawić na temperaturę 180 º C z funkcją grzania góra – dół. Masło ucierać wraz z cukrem przez około 5 minut do momentu kiedy będzie puszyste i kremowe. Dodać jajko i dalej miksować przez kolejną minutę.
Do masy maślanej dodać przesiane mąki z solą i proszkiem do pieczenia. Ciasto miksować, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Przelać ciasto do przygotowanej formy formując je nieco wyżej przy brzegach. Na ciasto wyłożyć krem cynamonowy, następnie przygotowany rabarbar i gruszkę. Całość piec 35-45 minut lub do momentu kiedy patyczek włożony w ciasto jest suchy.
Ciasto przed podaniem posypać posiekanymi pistacjami i oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego! :)