Przepis:
spód:
Rozgrzać piekarnik do 180°C. Formę o średnicy 20 cm wysmarować olejem. Zmieszać mąkę, migdały, cukier i olej kokosowy. Miksturę wgnieść w formę. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 10 minut. Ostudzić.
sernik:
Piekarnik rozgrzać do 160°C. Tofu umieścić w misie miksera. Miksować na średnich obrotach aż tofu zmieni konsystencję na kremową. Dodać oba cukry, skrobię kukurydzianą, sok z cytryny oraz delikatnie podgrzany olej kokosowy (płynnej konsystencji). Miksować aż do połączenia składników (ok. 2 minuty). Połowę masy przełożyć do oddzielnej miski. Masę w mikserze zmieszać z kakaem. Masę kakaową i waniliową przekładać naprzemiennie na podpieczony spód. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 45-55 minut. Piekarnik wyłączyć. Sernik pozostawić w środku przez conajmniej godzinę. Pozwolić mu ostygnąć. Schłodzić przez noc w lodówce.
krem kokosowy:
Z puszki śmietanki kokosowej wybrać jedynie gęstą masę.Wdużej misce ubijać śmietankę kokosową aż będzie sztywna. Dodać cukier i ekstrakt z vanilii. Delikatnie zmieszać. Udekorować tofurnik.
Smacznego!