Rozgrzewamy piekarnik do 180'
Jaja zmiksować z cukrem na puszystą masę, mąkę przesiać, mleko i margarynę Palme stopić i odstawić do schłodzenia. Gdy nasza masa jajeczna będzie bardzo dobrze ubita dodajemy powoli partiami przesianą mąkę i delikatnie mieszamy szpatułką od dołu w górę, następnie dodajemy w dwóch turach stopioną margarynę Palme z mlekiem i również delikatnie mieszamy od dołu w górę. Wykładamy nasz biszkopt na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 15 minut. Studzimy i wykrawamy krążki wycinarką do ciastek.
Wszystkie składniki umieszczamy w garnku i podgrzewamy na średnim ogniu do czasu aż żurawina zacznie się gotować i lekko rozpadać. Studzimy i miksujemy na gładki mus. Odstawiamy.
Białka z cukrem umieszczamy w misie malaksera (jeśli jest metalowa) i stawiamy na garnku z wodą. Podgrzewamy ubijając do czasu aż cukier się całkowicie rozpuści, następnie miksujemy do czasu aż powstanie gęsta masa a białka się ostudzą. Przekładamy masę białkową do innego naczynia i odstawiamy. Ucieramy margarynę Palme na puszystą masę, dodajemy łyżka po łyżce ubite białka do ich wyczerpania, miksujemy tak długo aż powstanie ładna gładka masa, następnie dodajemy mus żurawinowy i ubijamy jeszcze przez chwilę aż składniki się połączą. Odstawiamy.
Żelatynę zamoczyć w zimnej wodzie. Mus z żurawiny + cukier należy przełożyć do naczynia, które postawić na garnku z gotującą się wodą do czasu aż mus się podgrzeje na tyle by móc rozpuścić namoczoną żelatynę, dobrze wymieszać i odstawić do schłodzenia. Gdy mus jest schłodzony dodać sok z cytryny oraz żurawinówkę i wmieszać.
Na blaszkę wyłożyć papier do wypieków, umieścić na nim ranty o okrągłym kształcie i wylać do połowy rantu krem żurawinowy, następnie umieścić na kremie jeden blat biszkoptowy i schłodzić lub zamrozić ( jest wtedy szybciej ). Zamrożony krem wyjmujemy z zamrażalnika, przewracamy do góry nogami i podgrzewamy palnikiem rant, tak by krem razem z biszkoptem opadł na dno rantu, wtedy wlewamy przygotowaną żurawinową galaretkę i ponownie zamrażamy. Ponownie podgrzewamy rant palnikiem i wyciągamy go przekładając torciki na talerzyki. Dekorujemy owocami i podajemy.
Smacznego :-)
- Przepisy
0 komentarzy
Torcik żurawinowy! [PRZEPIS]
Brak komentarzy dla tego artykułu.