Przygotowanie:
Foremki smarujemy masłem i posypujemy cukrem. Tak przygotowane foremki wstawiamy do lodówki. Ugotowaną kaszę blendujemy. Kaszę przekładamy do miski i mieszamy dokładnie z serkiem mascarpone. Żółtka oddzielamy od białek.
Dodajemy do żółtek 50 g cukru i dokładnie ucieramy na sztywną masę. Skórkę z wyparzonej limonki ścieramy na tarce do masy z kaszy i serka. Tak samo postępujemy z imbirem. Całość dokładnie mieszamy.
Dodajemy do masy ubite żółtka. Następnie dodajemy 5 g mąki ziemniaczanej, 30 g mąki pszennej i szczyptę proszku do pieczenia. Wszystko dokładnie mieszamy. Białka i 50 g cukru ubijamy na sztywną pianę i partiami dodajemy do pozostałej części ciasta, z tym, że ostatnią partię delikatnie mieszamy.
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Wyjmujemy foremki z lodówki i nakładamy gotowe ciasto. Do ciasta dokładamy rozdrobnioną czekoladę. Foremki układamy na blachę, następnie wkładamy do nagrzanego piekarnika na ok 35-40 min.
Smacznego! :)
- Przepisy
0 komentarzy
Serniczki z kaszy gryczanej z imbirem! [PRZEPIS]
Brak komentarzy dla tego artykułu.