Wykonanie
Na suchą,rozgrzaną patelnię wrzucamy boczek,gdy wytopi się tłuszcz dodajemy cebulkę i smażymy do lekkiego zarumienienia. Ziemniaki wymieszać z twarogiem,dodać boczek z cebulą. Doprawić solą i pieprzem. Na stolnicę wysypujemy mąkę.Robimy pośrodku dołek do którego wlewamy partiami gorąca wodę z olejem.
Dodajemy sól i wygniatamy ciasto rękami przez około 7 – 8 minut,podsypując w razie konieczności mąką, tak aby ciasto się nie kleiło. Rozwałkować ciasto dość cienko. Wykrawamy szklanką kółka. Na środek każdego kółka nakładamy łyżeczkę farszu i składamy na pół, zlepiając brzeg. W dużym garnku zagotować lekko osoloną wodę. Gdy woda będzie wrzeć – wrzucamy pierogi, po kilka sztuk aby swobodnie pływały. Delikatnie mieszamy aby nie przywarły.
Gdy pierogi wypłyną wyjmujemy je łyżką cedzakową. Ja swoje pierogi dodatkowo podsmażyłam na klarowanym maśle.
Smacznego! :)
- Przepisy
0 komentarzy
Pierogi ruskie po polsku! [PRZEPIS]
Brak komentarzy dla tego artykułu.