Mąkę przesiewamy, dodajemy masło i żółtko, oprószamy solą i wyrabiamy ciasto dolewając około 1/2 szklanki gorącej wody. Ciasto wyrabiamy aż będzie lśniące i i elastyczne.
Wałkujemy je cienko, wykrawamy kółka i napełniamy farszem który przygotowujemy następująco:
Bułkę namaczamy w mleku, a gdy namięknie odciskamy. Cebulę obieramy, siekamy w drobna kostkę i podduszamy na patelni z odrobiną tłuszczu. Mięso przepuszczamy dwukrotnie przez maszynkę do mielenia mięsa lub rozdrabniamy w melakserze.
Do mięsa dodajemy bułkę, cebulę, natkę pietruszki, jajko i doprawiamy sola i pieprzem.
Napełniamy nadzieniem pierogi i gotujemy w osolonym wrzątku przez 3-4 minuty po ich wypłynięciu.
A te na zdjęciu są jeszcze dodatkowo po ugotowaniu przysmażone. Bo lubimy takie.
Szybko, domowo i naprawdę smacznie.
Smacznego!