Wykonanie:
spód:
Rozgrzać piekarnik do 180°C. Natłuścić formę o średnicy 26 cm. Zmieszać mąkę, cukier, kakao, ocet, masło i jajka. Wcisnąć masę w spód formy. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 15 minut. Ostudzić.
sernik:
Rozgrzać piekarnik do 160°C. W misie miksera umieścić ser. Miksować na średniej prędkości aż do uzyskania kremowej konsystencji. Dodać cukier, mąkę ziemniaczaną i ekstrakt waniliowy, ucierać kolejne 2 minuty. Miksować aż do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Wmieszać pokruszone ciasteczka Oreo.
Wlać masę do formy z wcześniej upieczonym spodem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 160°C przez ok. 55 minut. Gotowy sernik powinien być ścięty na całej powierzchni i sprężysty podczas dotykania. Wyłączyć piekarnik lecz go nie otwierać. Pozostawić sernik do ostygnięcia na co najmniej godzinę. Schłodzić przez noc w lodówce
dekoracja:
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Równo rozprowadzić po serniku, ostudzić. W średniej wielkości misce mascarpone zmieszać z cukrem. Rozrzedzać śmietanką aż do uzyskania nieco lżejszej konsystencji. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego, ozdobić sernik, na wierzch układać Oreo. Schłodzić przed podaniem.
Smacznego!