Kotlety z wołowiny z imbirem, oregano i mozzarellą
SKŁADNIKI na kotlety:
- 500 g mielonego mięsa wołowego
- 1 kula mozzarelli
- 2 cebule szalotki
- 1 jajko
- 2 łyżki bułki tartej
- świeże oregano
- świeży imbir
- pieprz cayennne
- sól
PRZYGOTOWANIE kotletów:
Mielone mięso wołowe przekładamy do miski. Do mięsa dodajemy drobno pokrojoną szalotkę i posiekane oregano. Następnie dodajemy jajko i bułkę tartą. Doprawiamy startym imbirem, solą i pieprzem cayenne. Wszystkie składniki dokładnie łączymy ze sobą.
Formujemy kulki mięsne, które spłaszczamy na 1 cm kotlety. Podsmażamy na oleju z obu stron.
Kotlety przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na każdym z nich układamy listki oregano i plaster mozzarelli. Kotlety wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180'C na ok. 15 min.
DODATKI:
Świeże szparagi/ pomidory koktajlowe z krążkami cebulowymi
Szparagi obieramy i gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem soku z 1/2 cytryny.
Pomidorki kroimy na połówki i podsmażamy na rozgrzanej oliwie.
Cebulę obieramy i kroimy na grube plastry. Plastry cebuli rozdzielamy na pojedyncze krążki i podsmażamy na oliwie z obu stron.
Smacznego! :)