Szparagi z masłem cytrynowym, parmezanem i pomidorkami cherry
SKŁADNIKI:
- 500 g świeżych szparagów
- 10 pomidorków koktajlowych (cherry)
- 1 cytryna
- świeży rozmaryn
- 1 łyżka klarowanego masła
- płatki parmezanu
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Umyte i obrane szparagi gotujemy we wrzącej osolonej wodzie przez ok 5 min.
Ugotowane szparagi smażymy na rozgrzanym maśle. Dodajemy rozmaryn i sok z cytryny. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Zarumienione szparagi przekładamy na talerz.
Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki i delikatnie podsmażamy na maśle, na którym wcześniej smażyliśmy szparagi.
Usmażone pomidorki dodajemy do szparagów. Całość posypujemy płatkami parmezanu.
Smacznego.