Wykonanie:
Jabłka umyć, obrać i pokroić na mniejsze części. Przełożyć je na dużą patelnię lub do garnka z grubym dnem. Na patelnię dodajemy ok. 50 ml wody, cukry, cynamon i masło. Patelnię przykrywamy pokrywką i dusimy jabłka co jakiś czas mieszając. Gdy jabłka się rozpadną, patelnię zdejmujemy z ognia.
Mąkę przesiewamy na stolnicę razem z proszkiem do pieczenia, cukrami, szczyptą soli. Dodajemy mleko, jajka, masło i zagniatamy ciasto. Dzielimy je na dwie równe części.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia lub pergaminem. Pierwszą część ciasta rozwałkowujemy na wielkość blachy. Ciasto nakłuwamy w kilku miejscach wykałaczką lub widelcem i smarujemy białkiem. Spód podpiekamy ok. 10 minut w temperaturze 180 stopni.
Na podpieczony spód wkładamy masę jabłkową. Drugą część ciasta również rozwałkowujemy na wielkość blachy o przenosimy na wałku na masę jabłkową. Jabłecznik wkładamy do piekarnika na 35-40 minut w temperaturze 180 stopni.
Wystudzony jabłecznik posypujemy grubą warstwą cukru pudru lub polewamy lukrem i kroimy w romby. Układamy w kształt gwiazdy.
Smacznego :)