Wykonanie:
1. Fasolę namoczyć przez noc.
2. Fasole ugotować, ostudzić, zmielić w blenderze.
3. Płatki zmielić, zmieszać z masą fasolową.
4. Nasiona chia nasączyć w 80 ml wrzątku, odstawić az spęcznieje.
5. Marchew, pietruszkę, seler i cebulę obrać, potrzeć na tarce, doprawić sosem sojowym i podsmażyć wraz z czosnkiem na niewielkiej ilości oleju rzepakowego.
6. Ostudzone warzywa połączyć z fasolą, dodać olej z pestek dyni, oliwę z oliwek oraz nasiona chia.
7. Przyprawić ziołami, suszonymi pomidorami, posolić, popieprzyć i zmiksować.
8. Do masy wsypać żurawinę, delikatnie wymieszać łyżką.
9. Pasztet przełożyć do formy wysmarowanej oliwą.
10. Piec w 180 stopniach przez 40-60 min. Wystudzić.
Smacznego!