Składniki na 12 bułeczek
Ja zrobiłam z połowy przepisu 6 sztuk jednak nie wychodzą one duże, jeżeli wolicie zróbcie większe bułeczki.
Zaczyn
340g pszennej białej mąki chlebowej typ 750
2 łyżeczki drożdży instant lub 10g drożdży świeżych
340g ciepłego mleka
Drożdże mieszamy z mąką i dodajemy mleko. Dokładnie mieszamy i zakrywamy folią spożywczą, odstawiamy w spokojnym i ciepłym miejscu na 2 godziny w tym czasie zaczyn powinien podwoić swoją objętość
Ciasto właściwe
215 g pszennej białej mąki chlebowej (j/w)
1 łyżeczka soli
3 łyżki miodu
2 żółtka
5 łyżek oleju roślinnego
1 jajko do posmarowania bułek
sezam do posypania bułek
Ja zrobiłam z połowy przepisu 6 sztuk jednak nie wychodzą one duże, jeżeli wolicie zróbcie większe bułeczki.
Zaczyn
340g pszennej białej mąki chlebowej typ 750
2 łyżeczki drożdży instant lub 10g drożdży świeżych
340g ciepłego mleka
Drożdże mieszamy z mąką i dodajemy mleko. Dokładnie mieszamy i zakrywamy folią spożywczą, odstawiamy w spokojnym i ciepłym miejscu na 2 godziny w tym czasie zaczyn powinien podwoić swoją objętość
Ciasto właściwe
215 g pszennej białej mąki chlebowej (j/w)
1 łyżeczka soli
3 łyżki miodu
2 żółtka
5 łyżek oleju roślinnego
1 jajko do posmarowania bułek
sezam do posypania bułek