Opis wykonania:
Mąkę dodajemy wraz z pozostałymi składnikami do zaczynu i wyrabiamy , gładkie elastyczne ciasto najlepiej w robocie, gdyż tajemnica tych delikatnych i zarazem pysznych bułek jest "dotlenienie ciasta", ja robiłam to w robocie planetarnym na 3 pozycji przez 15 minut, ręcznie powinniśmy to robić około 30 minut.
Po wyrobieniu przekładamy ciasto do naoliwionej wcześniej miski, przykrywamy ja folią i wkładamy na noc do lodówki.
Następnego dnia ciasto wykładamy na lekko naoliwiony blat olejem i rozciągamy na prostokąt o grubości 1,5 cm. Kroimy go na 12 mniejszych prostokątów i formujemy bułeczki - filmik KLIK
Po uformowaniu układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach 5 cm.
Przykrywamy luźno folią i zostawiamy na 3 godziny, aż bułki podwoją swoją objętość. Bułeczki przed pieczeniem smarujemy żółtkiem roztrzepanym z łyżką mleka i posypujemy sezamem.
Pieczemy w 200 C 15 -17 minut bez termoobiegu.
- Przepisy
0 komentarzy
Domowe bułki do hamburgerów! BARDZO PROSTY PRZEPIS!

Brak komentarzy dla tego artykułu.